A fi sau a nu fi microintreprindere? Aceasta-i intrebarea!, editoriale, top conta

Acasa      Contact
Linkuri utile
Vizitatori

Home - Editoriale - A fi sau a nu fi microintreprindere? Aceasta-i intrebarea!

A fi sau a nu fi microintreprindere? Aceasta-i intrebarea!

De la inceputul anului, intreprinzatorii mici isi pun intrebarea: "A fi sau a nu fi microintreprindere?". Sau mai bine zis pun intrebarea contabililor lor.

Este o intrebare fireasca daca tinem cont ca prin OUG 117/2010 impozitul pe veniturile microintreprinderilor de 3%, dupa o absenta de un an, revine in plan fiscal.

Ce inseamna microintreprindere din punct de vedere fiscal? Acele firme care au o cifra de afaceri de pana in 100.000 euro, intre 1 si 9 salariati si nu sunt societati bancare/creditare, de asigurare sau nu actionari statul sau persoane juridice cu peste 250 salariati si nu desfasoara preponderent activitati de consultanta si management (cod CAEN 7022). Daca indeplinesti conditiile de mai sus la data de 31 decembrie poti opta pentru aceasta modalitate de impozitare pana la 31 ianuarie. Trebuie mentionat faptul ca daca in cursul anului curent depasesti plafonul de 100.000 euro, din trimestrul respectiv, cand ai depasit plafonul, devii platitor de impozit pe profit, calculul acestui impozit facandu-se de la inceputul anului iar platile de impozit pe venitul microintreprinderilor se considera plati de impozit pe profit. Adica se scade la prima plata a impozitului pe profit. Totodata, daca ai mai fost microintreprindere si ai devenit platitor de impozit pe profit, chiar daca indeplinesti conditiile enuntate mai sus nu mai poti opta pentru microintreprindere. Exceptie de la aceasta regula fac firmele care indeplinesc conditiile pentru anul 2010 si pot opta pana la 31 ianuarie 2011 indiferent daca au mai fost sau nu microintreprinderi.

Nu vreau sa intru in detalii tehnice si sa revin la intrebare. Am citit niste articole prin presa de specialitate vizavi de acest subiect. Toate articolele respective faceau referire la niste calcule a ratei profitului pentru care merita sa fii microintreprindere sau nu si prezentau un singur avantaj pentru aceasta forma de impozitare si anume gestionarea contabila mai usoara.

Este adevarat ca este mult mai usor sa aplici o cota de 3% asupra veniturilor decat sa calculezi 16% dintr-o formula de calcul. Dar, pentru a lua o decizie corecta privind optarea sistemului de impozitare, nu este de ajuns doar acest mod de comparatie si de calcul pur matematic, asa cum am intalnit in articolele respective.

Ca exemplu, se scrie ca pentru a fi rentabil impozitul pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa ai o rata de profit de minim 20%, unii mergand chiar la o suma mai exacta si anume 18.5%. Asa este dar trebuie sa analizam mai in profunzime si micii intreprinzatori sa se sfatuiasca cu contabilii lor ce decizie sa ia astfel incat platile sa fie mai mici sau costurile de gestionare sa fie mai mici. Ideea este ca in cazul in care esti platitor de impozit pe profit si ai pierdere sau o rata de profit de 10% sau de 5% risti sa platesti un impozit mult mai mare decat 3% din venituri. De ce? Foarte simplu: pentru ca impozitul pe profit nu-l platesti calculand 16% din profitul contabil (total venituri-total cheltuieli) ci 16% din profitul impozabil care este total diferit de cel contabil (profitul impozabil=profit contabil-venituri neimpozabile cheltuieli nedeductibile). Si cum lista de venituri neimpozabile este comparabil mult mai mica decat lista cheltuielilor nedeductibile (in 2009 marindu-se consistent) dati-va seama ce-ar insemna pentru dvs cand ati constata ca desi aveti pierdere sau un profit mic, platiti ditamai impozitul.

Prin urmare, impozitarea ca microintreprindere este net mai avantajoasa pentru firmele care au o rata de profit de peste 20% dar si pentru firmele care nu au o rata asa mare de profit dar care au costuri nedeductibile semnificative. Un alt avantaj il reprezinta eliminarea stresului de a genera artificial cheltuieli deductibile pentru a nu se plati prea mult impozit pe profit. Alt punct forte este disparitia elementelor de deductibilitate si nedeductibilitate, cheltuielile fiind doar contabile. Totodata, contabilizarea se apropie de realitate pentru ca micii intreprinzatori nu mai au niciun interes sa genereze costuri suplimentare, uneori fara o justificare, pentru a diminua artificial profitul in dauna statului.

Impozitarea ca microintreprindere nu este avantajoasa, dupa parerea mea, pentru firmele de comert cu amanuntul care practica un adaos mic (pana in 30%) sau pentru cele de comert en-gros. Totodata, nu avantajeaza firmele producatoare de bunuri care la fel merg cu o marja redusa la vanzare.

Asa ca, oameni buni, inainte de a lua o decizie sau de a va lua dupa articole, prieteni etc sfatuiti-va cel mai bine cu contabilii dvs. Si grabiti-va ca timpul se scurge in defavoarea voastra. Pana pe 31 ianuarie 2011 trebuie sa va hotarati ce impozit sa platiti la stat. Succes!

Exp.Ctb. Sorin BRANCIOG
Membru C.E.C.C.A.R., C.A.F.R., U.N.P.I.R


Socializam
Contul meu
Email :
Parola :
Nu ai cont inca ?
creeaza-ti unul aici
Am uitat parola
Curs Valutar 21-04-2018
USD 4.1131 LEI
EURO 4.5057 LEI
Newsletter
Introduceti e-mailul in
casuta de mai jos pentru
a va abona la newsletter

Articole din data de
<< < Aprilie 2018 > >>
  D L Ma Mi J V S
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30
 
Declaratii de transparenta
Pentru 2011
Pentru 2012
Termeni si conditii
2018 Copyright TopConta.ro. Toate drepturile rezervate.